11:00-16:00
טיפול אישי

הטיפול בנווה צאלים

אנו מקבלים ילדים שטרם הגעתם אלינו חוו משברים עמוקים ועברו כברת דרך לא פשוטה. חלקם עברו בין מסגרות שונות, ומגיעים כשהם רוויים בתחושות של ייאוש, חוסר אונים ואי אמון. זו בדרך כלל נקודת ההתחלה במפגש עם רובם. המשימה הראשונה העומדת בפנינו היא מציאת הדרך להתקרב אל הילד ואל עולמו וליצור עימו אמון שיאפשר העבודה איתו.

לכל ילד שנקלט בנווה צאלים יש צרכים ייחודיים משלו. בהדרגה אנו לומדים להכיר ולזהות אותם, ועל פיהם לבנות תוכנית טיפול רב מערכתית. מדובר באתגר מקצועי מורכב מאוד, שעבור כל אחד מאנשי הצוות הוא גם אישי, לנוכח קשת הרגשות הרחבה שכל ילד מעורר בנו.

בסיס ההכשרה של הצוות הטיפולי והרכבו

בסיס ההכשרה התיאורטי של הצוות הטיפולי הוא דינמי, כלומר מתמקד בהכרה ובהבנה של התהליכים המתרחשים בתוך עולמו הנפשי של המטופל. את אופני ההתנהגות, התקשורת, מערכות היחסים ועוד מאפיינים ייחודיים של הילד, אנו מבינים תמיד כתוצאה של תהליך דינמי המתרחש בעולם הפנימי ומגיבים בהתאם לכך. הצוות הטיפולי הוא רב תחומי ומורכב מפסיכולוגים קליניים מומחים ופסיכולוגים בהתמחות, עובדים סוציאליים קליניים, מטפלות בהבעה וביצירה, במוזיקה, בתנועה ובבעלי חיים. כמו כן יש במקום פסיכיאטרית האחראית על המעקב והטיפול התרופתי של הילדים.

התוכנית הטיפולית בנווה צאלים

את הטיפול בנווה צאלים אנו תופסים כמארג אינטגרטיבי שלם, אם כי לא בהכרח אחיד. המסגרת מהווה סביבה טיפולית כוללת, והתוכנית האישית של כל ילד מורכבת ממגוון רחב של פעילויות טיפוליות – חלקן פרטניות וחלקן קבוצתיות. הן באות לידי ביטוי בכלים שונים, כמו טיפול בתנועה, באומנות, בספורט, במוזיקה, בבעלי חיים, בגינון ועוד. נוסף על כך, כמובן, הילד עובר גם טיפול פסיכו-תרפויטי אישי. התוכנית הטיפולית נקבעת תוך התחשבות במצב הילד והתייחסות לגורמים כגון כוחות העומדים לרשותו ומשך הזמן שהטיפול עשוי להימשך. אנו מכבדים את הקצב האישי של כל אחד ואחת ומגלים סבלנות רבה לתהליך ולמשכו, גם אם הדברים לא תמיד קורים במהירות המקווה. לאורך כל הדרך מתקיימת חשיבה רב מערכתית משותפת, והתהליך נבחן שוב ושוב.

הטיפול בנווה צאלים

טיפול גמיש ומותאם לצרכים

הטיפול הפסיכו-תרפויטי עשוי להתנהל במישור מילולי, יצירתי, חווייתי או שילוב שלהם. המרקם אינו אחיד, וכל טיפול מתפתח בהתאם לדיאלוג הנוצר במפגש מטפל-מטופל. אם למשל אנו מזהים שהסיטואציה האינטימית בחדר הטיפול אינה תואמת את יכולתו של ילד מסוים, ושהדבר עשוי לגרום לו להימנע מלהגיע למפגשים, נחפש דרך להיפגש ולהתדיין עימו בסביבה שבה ירגיש בטוח יותר. אנו בנויים להתגמש בהתאם לצרכים.

המטפל המרכז את תוכנית הטיפול

המטפל בנווה צאלים מרכז את תוכנית הטיפול הכוללת בילד. הוא אמון בראש ובראשונה על הטיפול הפסיכו-תרפויטי, באמצעות התייחסות לעולם הפנימי של הילד ולתכניו. עם זאת, הוא מעורב גם באירועים משמעותיים בחיי היום יום של הילד: התנהגותו, תפקודו, היחסים עם המשפחה, הקשרים החברתיים שלו ועוד. כמו כן הוא אחראי לניהול הקשר מול המשפחות והגורמים הטיפוליים בקהילה, כמו לשכות הרווחה, מחלקות האשפוז ועוד.

חשיבות הקשר עם ההורים

במקביל מתקיים קשר רציף עם הוריו של הילד, שלתפיסתנו מהווים חלק בלתי נפרד מהטיפול. אנו זקוקים להבנה ולהסכמה של ההורים לגבי הדרך הטיפולית כדי שהיא תצלח. המטפל נפגש איתם באופן תקופתי, ובחלק מהפגישות משתתפים גם אנשי צוות רלוונטיים נוספים. כמו כן ההורים מוזמנים להשתתף בתהליך קבוצתי משותף עם הורים אחרים, שבמסגרתו מתייחסים לסוגיות רלוונטיות ליחסי ההורים עם ילדיהם.

פסיכיאטריה בנווה צאלים


נווה צאלים היא אחת הפנימיות היחידות שבהן הפסיכיאטרית המטפלת היא חלק אינטגרלי מהצוות. הפסיכיאטרית שלנו נמצאת במקום שלשה ימים בשבוע ונותנת מענה לכל הטיפול הפסיכיאטרי וגם משמשת בתפקיד של פיקוח ובקרה על כלל הטיפולים הרפואיים של הילדים. הפסיכיאטרית שותפה מלאה לדיונים החינוכיים והטיפוליים. החל מההחלטה על ההתאמה למסגרת, המשך בדיונים רב מקצועיים וכלה במפגשים פרטניים עם ילדים, אנשי צוות וכמובן ההורים.
העובדה שהטיפול הפסיכיאטרי נמצא בקשר הדוק עם הצוות החינוכי והטיפולי מאפשרים התאמה מדויקת של מענה תרופתי או אחר לכל ילד, תוך מעקב ובקרה הדוקים.